Janova cesta k cirkulárním krekrům

K tomu, aby se Jan Zeman stal úspěšným podnikatelem a majitelem Biopekárny Zemanka vedla překvapivě trnitá cesta. Podnikatelské neúspěchy pro něj ale byly životní školou. Nyní má před sebou další z výzev – cirkulární sušenku. K té přivedla jeho firmu spolupráce s Plzeňským Prazdrojem, který hledal možnosti využití pro jednu ze svých odpadních surovin – mláto. Za odvážným projektem stojí spousta práce a to zdaleka ne tolik té pekařské, jako spíše úřednické.

Biopekárna Zemanka funguje už od roku 2006 v Oříkově u Sedlčan. Zdejší pekaři produkují sladké i slané sušenky podle vlastních receptur. Veškeré suroviny pro jejich výrobu pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství. Firma má pro své bio-označení nejrůznější mezinárodní certifikáty a audity na bezpečnost potravin, které není jednoduché získat. Mohlo by proto znít jako čiré bláznovství chtít si do „vypiplaného" provozu zavléct surovinu, která ve většině případů končí na skládce. „Nejdřív jsem si nedokázal představit, jak by bylo možné s mlátem pracovat, něco z něj vyrobit a dodržet všechna – hlavně hygienická nařízení," vypráví Jan Zeman. Inovační touha u něj ale nakonec zvítězila a tak Plzeňskému Prazdroji na nabídku kývnul.

Největší a zdánlivě nepřekonatelnou bariérou se pro obě strany staly regulace. „Obě firmy mají opravdu vysoké nadstandardy. Jsme o několik řádů nad běžnou legislativou, kterou kontroluje SZPI," vysvětluje Jan Zeman. „Nejsložitější tedy bylo nastavit správně všechny procesy a ohlídat, aby se při odběru a převozu s mlátem nic nestalo," vysvětluje Jan Zeman. Společně s Prazdrojem ale nakonec našli bezpečnou cestu, jak mláto dopravit právě včas, aby ho mohli pekaři zpracovat. Samotné zpracování mláta a výroba slané pochoutky je pak v celém procesu vlastně to nejmenší.

Slané krekry vyrobené z mláta jsou prozatím pilotním projektem jeho pekárny. Z prvních ohlasů lze tušit, že by mohly být úspěšné. A tak by se měly v dohledné době objevit i v síti supermarketů. „Moc bych si přál, aby cirkulární produkty byly běžnou součástí nabídky obchodů. Cirkulárními krekry chceme inspirovat i další výrobce, ukázat jim, že je možná spolupráce velkého podniku s malou firmou. Surovina, která je v jedné firmě odpadem, může být jinde zdrojem," dodává Jan Zeman.

Krekry z mláta jsou pilotním produktem vyrobeným z odpadní suroviny

Cirkulární ekonomika musí být plusová položka

Cirkulární ekonomika je podle Zemana čím dál víc v kurzu a lidé její smysl začali vnímat i chápat. „Je pravda, že ještě před rokem, rokem a půl, bychom o něčem podobném neuvažovali. V poslední době se ale výrazně posouvá vnímání společnosti a tím i kulturní kontext," zamýšlí se majitel firmy.

Vše je především o změně uvažování firem a způsobu jejich podnikání. „Cirkulární ekonomika neznamená nalít finance do změny v podniku, vykoupit své svědomí a přebarvit logo firmy na zeleno. Naopak! Měla by být plusovou položkou v bilanci. To znamená, že buď dojde k reálné úspoře a výrobek bude levnější nebo bude možné zvýšit tržby a získat nové zákazníky," vysvětluje Jan Zeman.

Možností, jak se zapojit, je podle něj nespočetně. Buď jít v jeho stopách a vymyslet, jak z odpadu udělat zdroj, nebo uzavřít lineární způsob ekonomiky „vytěžit-vyrobit-vyhodit" do kruhu – tedy snížit množství odpadu a udržet výrobek déle v činnosti. Variantou je i předělat produkt na službu, neboli méně vyrábět, více pronajímat či další možnosti inovací v designu či obchodním modelu.

Česko je napřed

Téma cirkulární ekonomiky zapojil i do své spolupráce s JICem, kde působí v roli experta. „JIC má velký vliv na začínající i stávající podnikatele. Je proto důležité, aby přispěl k popularizaci cirkulární ekonomiky tak, aby podnikání mělo nějaký smysl – ostatně tak to stojí i v novém claimu – Podnikání dává smysl," zamýšlí se Jan Zeman.

Na otázku, kdy bude Česko cirkulární, má přitom překvapivou odpověď. „Já si myslím, že jsme v tomhle hodně napřed. I když působíme jako skeptici ke všemu, co má jen nádech ekologie, například s bezobalovými prodejnami jsme nejdál v Evropě. Myslím, že to, co se často v zahraničí prezentuje jako velký úspěch, u nás už některé firmy praktikují léta. Jen si třeba neuvědomují, že je to nějaké plus. Řekl bych, že Česko je hodně cirkulární už teď, jen nám bude trvat, než to začne být vidět," dodává s úsměvem Zeman.

Mezinárodní strojírenský veletrh: Příležitosti v cirkulární ekonomice

Kdy: čtvrtek 10. října 2019, 13.00–17.30

Kde: BVV, Výstaviště 1, Brno

Zajímají vás aktuální příležitosti v oblasti cirkulární ekonomiky? Chcete se setkat s experty v této rychle se rozvíjející oblasti i se zástupci firem, kteří řeší podobné otázky jako vy? Zúčastněte se v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu moderovaných kulatých stolů. Budete tak mít jedinečnou možnost sdílet zkušenosti a tipy ke konkrétním tématům cirkulární ekonomiky. Inspirujte se, propojte se a objevte nové příležitosti pro rozvoj vaší firmy!

Více informací