Z odpadu k produktu. Challenge Lab otevírá v září další běh pro mladé inovátory
29. 8. 2025

Z odpadu k produktu. Challenge Lab otevírá v září další běh pro mladé inovátory

Challenge Lab je hackathon, který řeší konkrétní výzvy udržitelnosti, potravinářství a cirkulární ekonomiky. V úzké spolupráci s firmami a mentory hledají účastníci funkční řešení a přetvářejí je v první prototypy nebo podnikatelské záměry. Co Challenge Lab přinesl vítězům loňského ročníku?

Challenge Lab: 2000 eur pro vítěze a dveře do světa byznysu otevřené

Kávový chaff – papírově tenká slupka, která se odloupne z kávového zrna při pražení – je běžně považován za bezcenný odpad. Vítězný tým EIT Food Challenge Labu v něm ale našel cenný zdroj polyfenolů – přírodních antioxidantů. „Antioxidanty obsažené v chaffu pomáhají neutralizovat volné radikály, které poškozují pokožku. Díky tomu se hodí do anti-age produktů – podporují pružnost kůže a pomáhají zpomalit její stárnutí,“ vysvětluje Matěj Černý z vítězného týmu. Právě toho chtějí využít u značky GreenCycleCosmetics, kterou aktuálně budují. 

Ačkoliv šli do hackathonu bez předchozí podnikatelské zkušenosti, dnes uvažují o založení firmy a mezinárodní expanzi, a to vnímají jako největší přínos programu. „Challenge Lab nám otevřel dveře do světa byznysu. Nečekali jsme, že nás tohle začne tolik bavit – ale teď je to něco, čemu bychom se chtěli věnovat naplno,“ říká Martin Kubelka.

„Vítězové Challenge Labu Martin Kubelka a Matěj Černý ukázali, že s vědeckým základem, otevřeností ke změně a správným mentoringem se dá během krátké doby vytvořit řešení s evropským potenciálem,“ shrnuje za organizační tým Jiří Zhoř. Po roce je projekt GreenCycleCosmetics ve fázi validace – jednají s kosmetickými firmami, sbírají zpětnou vazbu a optimalizují složení tak, aby extrakt splňoval očekávání trhu.

Nemáš podnikatelský nápad? Nevadí.

Za tři dny ho vymyslíš – a půjdeš domů jako future founder.
Hackathon startuje už 17. 9. 2025. Přihlas se tady a teď.

Z kávového odpadu plastelína pro děti

Lenka Jurasová a Zdenka Vilhanová – dvojice studentek biochemie – přišla na Challenge Lab s odvážným plánem – vytvořit pevný a ekologický materiál, který by nahradil plast v různých produktech. „Díky konzultacím jsme nápad úplně překopaly – a výsledkem je řešení, které je lepší než to původní,“ popisuje jedna z účastnic Zdenka Vilhanová. Jde o kompostovatelnou plastelínu z kávového chaffu.

Na rozdíl od běžné plastelíny po vytvarování postupně ztvrdne, takže z ní děti můžou vytvářet trvalé výtvory – podobně jako z moduritu. „Především má ale jednoduché složení, neobsahuje žádné škodliviny a děti si s ní mohou bezpečně hrát – a klidně ji i omylem ochutnat,“ pokračuje Zdenka Vilhanová.  Další kroky už mají autorky nápadu jasně dané: doladit složení modelíny, získat evropskou certifikaci, založit firmu a najít vhodné prostory pro výrobu – ideálně v Brně.

Vize je ale širší: postupně expandovat z Česka na Slovensko i do dalších evropských zemí – všude tam, kde pražírny řeší, co se zbytkovým kávovým chaffem. „Mentoring a odborné vedení během Challenge Labu vidím jako klíčovou hodnotu celé soutěže. Hackathon nám pomohl nejen nasměrovat vývoj, ale také připravit se na zpětnou vazbu od zákazníků a uvažovat o výrobě ve větším měřítku,“ uzavírá Zdenka Vilhanová.