Challenge Lab HERO_BG_YELLOW-svg

Challenge Lab FoodHack: Jak snížit a efektivně využít potravinový odpad?

Plýtvání jídlem představuje jeden z největších environmentálních i ekonomických problémů současnosti. Třetina globální produkce potravin přijde vniveč, což kromě značných dopadů na životní prostředí představuje také každoroční ekonomickou ztrátu téměř bilion dolarů. Challenge Lab hledá startupová řešení, která v klíčových sektorech tento problém adresují a přinesou komerční potenciál.

1
Přečteš si podmínky, ať víš, do čeho jdeš. Do 12. dubna 2025 přihlásíš sebe nebo rovnou celý tým.
2
Zaregistruješ sebe nebo svůj tým (registraci ale musí provést každý jedinec sám).
3
6 týdnů budeš s týmem pracovat na řešení výzvy. Taky absolvuješ workshopy, přednášky a získáš spoustu rad od mentorů.
4
Odprezentuješ svůj projekt odborné porotě a možná že vyhraješ celý Challenge Lab. Prize money? 2000 eur!

Pro koho je účast vhodná?

Účast v Challenge Lab je vhodná pro studenty, inovátory, podnikatele, vědce, studenty a profesionály, kteří mají zájem inovovat potravinářský sektor a kteří se chtějí podílet na řešení aktuálních výzev. Účastnit se můžou:

1. Studenti (SŠ, VŠ, absolventi)  
2. Startupy a malé a střední podniky  
3. Odborníci v oblasti agri-food (potravinářství, zemědělství)  
4. Každý, kdo má zájem inovovat a hledat řešení aktuálních výzev  


Program je určen jak pro začátečníky, kteří chtějí získat nové znalosti a dovednosti, tak i pro zkušené profesionály, kteří hledají příležitost k implementaci svých inovací.  Hledáme tě, ať už přicházíš sama/sám, nebo v  týmu, máš jakékoliv know-how, které můžeš uplatnit, lákají tě inovace, technologie, software a problém solving. Jedinou podmínkou účasti je dostatek času pro celý průběh výzvy.  

 

Challenges

Přibližně třetina všech potravin vyprodukovaných pro lidskou spotřebu se ztratí nebo vyplýtvá někde mezi producenty (farmami) a spotřebiteli (námi lidmi). Obrovská neefektivita má ekonomické, sociální a environmentální dopady. Tyto potraviny jsou totiž pěstovány na zemědělské půdě o velikosti Číny, spotřebují přibližně čtvrtinu veškeré vody používané v zemědělství a jsou zodpovědné odhadem za 8 % celosvětových emisí skleníkových plynů. Zároveň dochází k ekonomickým ztrátám ve výši přibližně 940 miliard dolarů ročně. V naší výzvě jsme se proto rozhodli zacílit na tyto klíčové oblasti: 

1. Gastroprovozy (hotely, restaurace, cateringové společnosti) 


 
Restaurace, kantýny či bistra bojují s neodhadnutými porcemi a špatným plánováním surovin, což vede k přebytkům na talířích i ve skladech. 
Cíl: Zavést efektivní procesy, zapojit personál i hosty, snížit náklady a plýtvání, najít nové možnosti využití zbytků. 
 
Zátiší Group patří mezi nejvýznamnější gastronomické společnosti v České republice. Provozuje oceňované restaurace (jako V Zátiší, Mlýnec či Bellevue) a nabízí špičkové cateringové služby. Zaměstnává vyšší stovky zaměstnanců a dosahuje obratu kolem půl miliardy korun ročně. 
 
 

2. Spotřebitelé

 

 
Podle mnoha studií se až polovina potravinového odpadu odehrává v domácnostech. Rodiny často nakoupí víc potravin, než reálně (s)potřebují, nesprávně je skladují nebo nevědí, jak je zpracovat beze zbytku. Zajímavé však je, že nejvíce plýtvají potravinami mladí lidé z generace Z – a to i přesto, že udržitelnost patří mezi jejich klíčová témata.
Cíl: Challenge Lab hledá komerční řešení, které pomůže mladým lidem redukovat Food Waste, a podpoří tak jejich snahu o udržitelnější životní styl.
 
Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně se specializuje na ekonomiku, management a další oblasti spojené s podnikáním. Vzdělávání přitom propojuje s aktuálními ekologickými výzvami a snaží se do řešení problémů spojených s udržitelností zapojit generaci Z.

3. Maloobchod (supermarkety, diskonty a další obchody)

 

 
Obchodní řetězce často vyhazují neprodané potraviny kvůli blížícímu se datu spotřeby, špatnému odhadu poptávky nebo neestetickému vzhledu zboží. V důsledku toho vznikají vysoké ekonomické ztráty a zároveň se plýtvá cennými zdroji potřebnými pro výrobu potravin.
Cíl: Hledáme chytrá řešení, která pomohou snížit objem neprodaných potravin, efektivněji plánovat zásoby a zapojit personál i zákazníky do prevence plýtvání.
 
Společnost Ahold Czech Republic, a.s. patří k největším maloobchodním hráčům v České republice s tržbami v řádu vyšších desítek miliard Kč. Provozuje rozsáhlou síť supermarketů a hypermarketů, ve kterých denně prodá obrovské množství potravin. Propojení ziskového modelu s udržitelným přístupem je proto pro Ahold jednou z klíčových priorit a motivem pro hledání inovativních řešení, která omezí potravinový odpad a podpoří cirkulární principy.

Program

BLOK 01 | KICK OFF PARTY | úvodní seznámení a rozdělení do týmů  

pondělí 14. 04. 2025 | 13.00–17.00 | osobně na JICu  

Na úvod vás čeká seznamka s ostatními účastníky formou speed datingu. Do hloubky se pobavíme o hackathonové výzvě a programu celého hackathonu. Následně s vámi podnikatel a mentor začínajících projektů na JIC, Libor Hoření, bude sdílet svůj příběh – jak začínal své vlastní projekty s komerčním uplatněním.  
 

BLOK 02 | Design Thinking a Lean Canvas + odborné téma  

Středa 16. 04. 2025 | 13.00–15:00 | hybrid
 
Design Thinking je proces, který se zabývá řešením složitých problémů se zaměřením primárně na uživatele. Tato metoda je jak dělaná pro hackathonové výzvy, a proto se jí budeme věnovat na úvod druhého bloku. Následně si přiblížíme druhou, neméně důležitou metodu: Lean Canvas. Jde o užitečný nástroj pro vytvoření podnikatelského plánu. Rychle a efektivně s ním identifikujete klíčové prvky podnikání a zodpovíte si klíčové otázky při vytváření nového podnikatelského záměru. Využívá se především při realizaci nových projektů.   V druhé části otevřeme odborné téma, které vám pomůže blíže pochopit problém definovaný výzvou.  

BLOK 03 | zákazník a validace nápadu | úvod do cirkulární ekonomiky  

středa 23. 04. 2025 | 13.00–16:00 | hybrid

9 z 10 nově vznikajících startupů v ČR do jednoho roku skončí.  Právě proto je jedním z nejdůležitějších témat při vzniku nových projektů validace a téma zákazníka. Odkryjeme pojmy jako prototyp nebo MVP a pobavíme se o tom, jak proces validace nápadu uchopit. V druhé části budeme mluvit o principech cirkulární ekonomiky, podíváme se na různá data v této oblasti a nasdílíme si příklady dobré praxe.  

Mentoring session 1 s byznysovými konzultanty  

pátek 25. 4. 2025 | 13.00–15.00 | online
 
S přidělenými mentory budete mít prostor probrat jakékoli dotazy v oblasti validace projektu, tvorby MVP (Minimum Viable Product), hledání zákazníka, dalšího směrování řešení projektu a další rozvojové oblasti.  

BLOK 04 | Finance a cashflow, zdroje financování pro rozjezd projektu  

pondělí 28. 4. 2025 v 13.00–15.00 | hybrid  
 
Probereme business planning, způsoby nastavení financí v začínajícím projektu, faktory, které vstupují do hry, a cenotvorbu.  

Mentoring session 2 s experty

středa 30. 4. 2025 | 13.00–15.00 | online  
 
Abyste měli možnost dostat feedback od odborníků a expertů v oblasti plýtvání potravinami, vytvořili jsme board expertů.  S těmi se v rámci mentoring session budete moct spojit a probrat s nimi řešení vybrané výzvy.  

Mentoring session 3 s byznysovými konzultanty  

středa 7. 5. 2025 | 13.00–15:00 | online
  
Abyste měli možnost dostat feedback od odborníků a expertů v oblasti biologických odpadů, vytvořili jsme board expertů.  S těmi se v rámci mentoring session budete moct spojit a probrat s nimi řešení vybrané výzvy.  

BLOK 05 | Prezentační dovednosti

pondělí 12. 5. 2025 v 13.00–16.00 | hybrid  
 
Abyste dokázali svůj projekt dobře prodat, v pátém bloku se zaměříme na prezentační dovednosti. Podíváme se na to, jak vytvořit dobrý pitchdeck a jak ho následně dobře odprezentovat.  

Mentoring session 4 s experty 

středa 14. 5. 2025 | 13.00–15.00 | online  
 
Abyste měli možnost dostat feedback od odborníků a expertů v oblasti plýtvání potravinami, vytvořili jsme board expertů.  S těmi se v rámci mentoring session budete moct spojit a probrat s nimi řešení vybrané výzvy.  

BLOK 06 | Final day – pitch session 

pondělí 19. 5. 2025 | 13.00–16.00 | osobně na JICu
 
V posledním bloku odprezentujete svoje řešení mentorům a oponentům, kteří budou hodnotit vaše řešení na základě různých kritérií. 

S kým se potkáš?

Mentoři 

S mentory budeš řešit to, jak se váš projekt vyvíjí, validaci, lean canvas metodu, monetizaci vašich řešení i inovativnost. Jsou to všechno lidé s dlouholetou zkušeností z byznysu. 

Experti 

Tihle lidé jsou odborníci hlavně na oblast udržitelnosti, cirkulární ekonomiky nebo na zacházení s bioodpady. Dají ti feedback na tvé řešení. 

Porotci 

Na závěr budeš svůj projekt prezentovat před porotou. Je to výběr z mentorů, expertů a lektorů. Právě oni rozhodnou o topm, jak se ve výzvě umístíš. 

Lektoři 

Během celého hackathonu získáš spoustu nových znalostí od našich lektorů a to jak z oblasti bioodpadů, tak z podnikání jako takového. 




 
Libor Hoření
Libor Hoření
Konzultant startupů a podnikatel
JIC
(spolu)zakladatel a autor úspěšných byznysových a dobročinných projektů (např. Toprecepty.cz, Donio nebo Dobrokáva).
Markéta Filipenská
Markéta Filipenská
Teamleaderka týmu Studenti
JIC
Veronika Štěpánková
Veronika Štěpánková
Startupová konzultantka
JIC
Martin Dokoupil
Martin Dokoupil
Startup konzultant a podnikatel
JIC
Martin Zadražil
Martin Zadražil
STARTUP KONZULTANT
JIC
Miroslav Londýn
Miroslav Londýn
STARTUP KONZULTANT
JIC
Marta Zemanová
Marta Zemanová
Human Potential Specialist
JIC
Aleš Filipenský
Aleš Filipenský
Investment Director
Garage Angels
Jasmína Henni
Jasmína Henni
Konzultantka a mentorka
JIC
Lucie Veselá
Lucie Veselá
Vedoucí Ústavu marketingu a obchodu
PEF MENDELU
Irena Baláková
Irena Baláková
Odborná asistentka na Ústavu marketingu a obchodu
PEF MENDELU
Lea Kubíčková
Lea Kubíčková
Prorektorka pro personální rozvoj a vnitřní komunikaci
PEF MENDELU
Jiří Medvec
Jiří Medvec
Sustainability ambassador
Zátiší Group

Spojte se s námi!

Máte dotaz týkající se Challenge Lab? Chcete zapojit svou firmu do projektu? Volejte nebo pište.
Jiří Zhoř
Jiří Zhoř
JIC
Challenge Lab organizuje JIC, který je – pod vedením Vysoké školy chemicko-technologické v Praze – součástí EIT Food Hubu pro Českou republiku.