V Brně se mluvilo o budoucnosti architektury, urbanismu a kreativitě. Nový evropský Bauhaus překračuje hranice
24. 10. 2022

Desítky kreativních profesionálů zavítaly o víkendu do Brna na studijní program, který v rámci českého předsednictví Evropské unie zorganizoval kreativní hub KUMST. Akce se zúčastnila třeba zástupkyně Evropské komise Miroslava Grausová nebo europoslankyně Martina Dlabajová. Ta se podpoře kreativních průmyslů na evropské půdě věnuje dlouhodobě a stojí i za nedávnou návštěvou eurokomisařky pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Marií Gabriel v Brně.

Česká republika a Brno se na dva dny stalo hlavním evropským centrem kreativity, krásy, udržitelnosti, inovací a také vzájemného dialogu, který je elementární podstatou evropské iniciativy New European Bauhaus. Jako hrdá kmotra kreativního hubu KUMST jsem nesmírně ráda, že mohu být osobně u toho a sledovat výměnu zkušeností a předávání cenného know-how. Brno a celý region má v tomto ohledu mnoho co nabídnout a jeho projekty v oblasti kulturních a kreativních průmyslů mohou sloužit jako zdroj inspirace pro celou Evropu,“ popisuje hlavní cíl akce Martina Dlabajová.

Iniciativa Nový Evropský Bauhaus propojuje Green Deal s kontextem komunit a s urbanismem. Podle principála KUMSTu Davida Severy se zaměřuje se na obohacení prostoru inspirované uměním a kulturou. „Reaguje na potřeby přesahující funkčnost, udržitelnost v souladu s přírodou, životním prostředím a naší planetou. Podněcuje dialog napříč kulturami i obory,“ říká Severa, podle kterého byla možnost uspořádat podobnou akci další příležitostí, jak představit brněnskou kreativní komunitu evropské veřejnosti.

Mezi účastníky byli jak čeští kreativci, tak zástupci ze zahraničí včetně například Azerbajdžánu nebo Arménie. V rámci programu měli možnost seznámit se s brněnskými kreativci, kteří ve své práci principy Nového evropského Bauhausu využívají. Představilo se jim například architektonické studio KOGAA známé projekty s pozitivním dopadem na uživatele, komunity a místní kontext, ateliér Plastic Guys, který vyrábí designové recyklované plastové desky, šetrné k životnímu prostředí. Svůj software pro lepší ochranu stromů rostoucích mimo lesy odprezentovala i firma Arbo Technologies a mezi prezentujícími byl i Gerin Trautenberger, který představil aktivity European Creative Bussiness Network

Kromě diskuzí navštívili účastníci i festival Prototyp, který je zaměřen na umění, vědu a technologie, Creative Days Brno, lokální akci s dlouholetou tradicí spojující festival herního vývoje Game Access a festival digitálních řemesel Maker Fair.

Ke stažení

Fotografie