FabLab Experience: Největší digitální pojízdná laboratoř z Česka míří do zahraničí
3. 5. 2019

3. května 2019

Speciálně upravený návěs vybavený laserovou řezačkou, 3D tiskárnami, robotickým ramenem
a dalšími pro mnohé futuristickými přístroji, putuje hlavně po školách v Česku. Co do vybavení a rozměru jde o unikát a je největší na světě. Vizionáři z JIC, kteří s ideou přišli, zavítali i za hranice republiky. První jejich zastávkou je Vídeň a festival Maker Faire.

První otevřená digitální dílna pro českou veřejnost (FabLab Brno) funguje v Brně bezmála dva roky v sídle JIC. Za tu dobu se v ní vystřídala třicítka škol. Zájem o prohlídky a workshopy byl velký a lidé z FabLab se proto rozhodli udělat variantu na kolech. Vznikl FabLab Experience, který za žáky a studenty jezdí přímo do škol. Navštěvuje také tuzemské i zahraniční festivaly. Tím prvním je rakouský Maker Faire. “Nenašli jsme nikde známku toho, že by existoval, co do rozměrů a vybavení, větší pojízdný FabLab. Je to světový unikát a rádi bychom ho ukázali nejenom v Česku,“ říká manažer FabLab Brno Tomáš Mejzlík.

Lidé z FabLab chtějí šířit nejenom povědomí o tom, že tato pojízdná digitální laboratoř existuje. Nabízí i svoje zkušenosti s plánováním, výstavbou a provozem digitální dílny. „FabLab Experience si pravidelně zvou české školy. Lektoři k nim s kamionem dorazí nejčastěji na tři dny a vysvětlují, jak moderní přístroje fungují. Studenti projdou školením, něco si sami vyrobí a odnesou na památku,“ vysvětluje manažer FabLab Experience Daniel Šín. Mobilní digitální laboratoř si můžou spřízněné organizace, firmy nebo další lidé na několik dní i s anglicky mluvícím týmem pronajmout.

Kamion s návěsem o výměře přibližně 44 m2má zázemí pro dva lektory a moderní vybavení čítající desítku přístrojů:

• laserová řezačka
  • 3D tiskárny
  • robotické rameno
  • CNC frézka
  • řezací plotr
  • elektronový mikroskop
  • elektro a mecha dílna

FabLab Experience funguje od 25. února 2019:

• 1 500 najetých kilometrů
  • 3 000 lidí ho od zahájení provozu navštívilo
  • 80 škol ho navštíví ročně

Na dalším velkém festivalu, na kterém se FabLab Experience objeví, je Maker Faire Brno. Bude se konat na brněnském výstavišti 19. 20. října. Jeho spolupořadatelé jsou lidé z FabLab Brno. Právě ti se postarají o to, aby makeři viděli a dozvěděli se to nejzajímavější z oboru. Příklady zajímavých pracích je možné najít už teď na www.fablabbrno.cz/made-in-fablab.

Výstavba mobilního FabLabu vyšla na osm milionů korun. Partneři dodali vybavení za dva a půl milionu korun. Z velké části přispěl Jihomoravský kraj a město Brno. Finančně podpořilo digitální laboratoř na kolech Vysoké učení technické v  Brně (VUT), společnost Thermo Fisher Scientific, Honeywell a AT&T. Mezi další podporovatele patří PORTIVA, Vodafone, TriLAB, Prusa Research, Aubo nebo Schunk.

Sledujte FabLab Experience:

Facebook @fablabexperience

Instagram #fablabexperience

www.fablabexperience.cz

FabLab (Fabrication Laboratory)

FabLab je zkratka „Fabrication Laboratory“ neboli výrobní laboratoř. Označuje místo vybavené počítačově řízenými stroji, které jsou schopny vyrobit širokou škálu výrobků. FabLab Brno je součástí celosvětového hnutí, jehož členy – tzv. makery – definuje to, že se nespokojí s hotovým řešením produktů, které najdou v obchodě. Místo toho si na míru vyvíjí a vyrábí vlastní. Postupy na jejich vylepšování pak mezi sebou sdílí. Do hnutí spadá přes 1 500 certifikovaných laboratoří ve více než 100 zemích světa. Označení FabLab mohou oficiálně nést laboratoře splňující tři požadavky:

• mají určité minimální vybavení (3D tiskárny, laserová řezačka, CNC frézka, vrtačka, bruska a další ruční nástroje);
  • sdílejí s celosvětovou komunitou know-how pojící se k výrobním postupům výtvorů, které ve FabLabech vznikají;
  • zpřístupňují laboratoř široké veřejnost

Kontakt pro média:

Ivana Malá, tisková mluvčí JIC, tel.: +420 737 549 742, e-mail: mala@jic.cz

Daniel Šín, manažer FabLab Experience, tel.: + 420 607 893 538, e-mail: sin@jic.cz

Tomáš Mejzlík, manažer FabLab Brno, tel.: +420 725 960 702, e-mail: mejzlik@jic.cz