Další přelomové inovace na obzoru? Program Prototypuj a ověřuj rozdělí mezi inovátory 4 miliony korun
29. 4. 2024

Od roku 2020 získalo z programu Prototypuj a ověřuj podporu třicet projektů. Z některých jsou teď už mezinárodně úspěšné firmy, které sbírají ocenění i v zahraničí. Dnes otevírá JIC další výzvu, na kterou vyčlenil Jihomoravský kraj 4 miliony korun. Úspěšné projekty získají až 800 tisíc korun. Přihlášky mohou podávat do 5. června na stránkách www.jic.cz/prototypuj-a-overuj.
„Na prototyp můžeme úspěšným projektům dát až osm set tisíc korun. K tomu získají i podporu a rady zkušených podnikatelů z regionu a našich konzultantů. Pomůžou jim lépe uchopit byznysovou stránku projektu,“ říká Zuzana Hadašová z JICu, která má program Prototypuj a ověřuj na starosti.

Do programu se mohou hlásit firmy se sídlem nebo provozovnou v Jihomoravském kraji a s maximálním obratem 10 milionů korun. „Žádat můžou i fyzické osoby. Pokud ale jejich přihláška uspěje, tak si firmu musí založit,“ dodává Hadašová.

Úspěšný žadatel získá až 70 procent celkových nákladů projektu, zbývajících 30 procent si příjemce hradí sám. „Přihláška je poměrně jednoduchá. Produkt musí žadatel představit i v minutovém videu. V dalším kole pak bude mít za úkol svůj projekt odprezentovat porotě,“ vysvětluje Zuzana Hadašová a doplňuje, že výběrový den projektů je v plánu 10. července, o den později pak JIC zveřejní firmy, které v této výzvě získají podporu.

V minulých letech v programu uspěla třeba firma Myco, která vyvíjí rozložitelný přírodní obalový materiál z houbového mycelia a v roce 2022 se dostala – jako první česká firma – i do světového finále E.ON Energy Globe. Další podpořenou firmou, která od té doby zanechala už výraznou stopu, je startup MAIA Labs. Ten přišel s řešením na využití umělé inteligence jako pomocníka gastroenterologa během kolonoskopie a později si za něj odnesl i první místo v soutěži Vodafone Nápad roku. Jejich inovace zaujala i americkou prestižní Mayo Clinics.

Program Prototypuj a ověřuj funguje s podporou města Brna a Jihomoravského kraje již čtvrtým rokem a za tu dobu podpořil 30 projektů celkovou částkou necelých 20 milionů korun. „Na české úrovni nevidím žádný jiný program, který by dokázal takto přesně podpořit produkty s vysokou přidanou hodnotou v rané fázi vývoje. Pro soukromý kapitál je to prostě velké riziko. Proto je tak důležité takový nástroj mít. Díky němu pak vznikají globálně úspěšné firmy, které vytvářejí pracovní místa, posilují prestiž regionu, odvádějí daně do místních rozpočtů a v případě univerzitních firem mohou přinést nezanedbatelné příjmy i tam,“ vyjmenovává přínos inovativních firem ředitel inovační agentury JIC Petr Chládek.

„Podpora inovací je v DNA kraje. V minulosti to byly třeba textilky nebo strojírenství, teď je to IT nebo elektronová mikroskopie. To, že pro letošek držíme titul Evropský podnikatelsky zaměřený region a JIC se dostal do výběru nejlepších startup hubů v Evropě podle Financial Times, má své důvody. Program Prototypuj a ověřuj je bezpochyby jedním z těch důvodů. Díky němu mají u nás lidé s inovativním projektem šanci, že se z projektu stane mezinárodně úspěšná a uznávaná firma. A přesně takové v kraji potřebujeme,“ domnívá se Jiří Hlavenka, radní Jihomoravského kraje pro vědu, výzkum, inovace a IT.

Ke stažení