Vouchery na výzkum dá Brno letos jen firmám z jižní Moravy, místním tak roste šance uspět

11. 3. 2015

Sedmý ročník inovačních voucherů, který dnes spustilo Jihomoravské inovační centrum s podporou Brna, přináší větší šance místním firmám. O stotisícové poukazy na výzkum se dosud ucházely společnosti z celého světa, nyní o ně mohou žádat pouze podniky se sídlem či provozovnou na jižní Moravě. Brno dá na spolupráci firem s vědci opět 4 miliony korun, voucher tedy získá nejméně 40 firem. Žádat mohou do 29. dubna.

JIC přišel v roce 2009 s inovačními vouchery jako vůbec první v Česku. „Projekt se úspěšně rozšířil do dalších krajů a v těchto regionech je omezený jen na místní firmy. Proto jsme se rozhodli vyjít vstříc jihomoravským podnikům a letos vouchery nabídnout pouze jim,“ vysvětlil Jiří Hudeček, ředitel JIC.

Novinkou je i to, že voucher mohou firmy uplatnit u výzkumných organizací po celé České republice i v zahraničí. Ještě loni přitom bylo možné spolupracovat pouze s brněnskými vědci. „Brno je v rámci Česka mekkou vědy a výzkumu a Brno v tomto směru ukazuje, jak důležitá je spolupráce výzkumných institucí a podnikatelského sektoru. Některé firmy ale mohou hledat vědce se zaměřením, které naše centra nenabízí, proto se mohou nově obrátit i na výzkumníky mimo region,“ řekl brněnský primátor Petr Vokřál.

Díky voucherům vylepšují firmy své výrobky a služby a výzkumníci jim pomáhají i s lepší organizaci výroby nebo nastavením výrobních linek. Získat na to mohou až 100 tisíc korun a pokud uspějí, přidají k tomu vlastní finance ve výši čtvrtiny žádané částky. Od roku 2009 rozdělilo Brno téměř 300 podnikům vouchery za celkem 32 milionů korun. Podle evaluace z roku 2013 se každá koruna vložená městem do voucherů vrátí pětkrát v horizontu pěti let.

JIC se už od počátku soustředí na to, aby byl proces podání žádosti co nejrychlejší a nejjednodušší. Po domluvě s konkrétními výzkumníky vyplní podnikatel online formulář na www.jic.cz/voucher, nad kterým stráví nejvýše dvacet minut. Do jednoho měsíce po uzávěrce pak ví, jestli uspěl. I letos se o tom rozhodne prostřednictvím veřejného losování, které se uskuteční 26. května v rámci dne otevřených dveří na JIC.

----------------------------

JIC (Jihomoravské inovační centrum) www.jic.cz

JIC podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem, které mění svět. Nabízí služby začínajícím podnikatelům, rychle rostoucím startupům i zavedeným technologickým firmám. Za 11 let existence podpořil více než 200 inovativních společností, inicioval spolupráci vědců a podniků v hodnotě přes 32 milionů korun a v akcelerátoru nastartoval vznik firem, do kterých bylo investováno přes 119 milionů korun. Tím vším přispívá JIC k tvorbě kvalifikovaných míst a posiluje konkurenceschopnost jižní Moravy.

Kontakt pro média:  Helena Továrková, 601 377 409, tovarkova@jic.cz

Stáhnéte si celou tiskovou zprávu.