Startuje studentská Soutěž podnikatelských nápadů. Ti nejlepší získají od JICu konzultace i finanční podporu

Brno, 1. října 2019

Až padesát tisíc korun čeká na úspěšné podnikatelské nápady, které vzejdou z hlav studentů. Soutěž podnikatelských nápadů, kterou organizuje inovační centrum JIC, je určena pro středoškoláky i studenty univerzit z Jihomoravského kraje, případně pro ty, kteří v něm mají trvalé bydliště. Uzávěrka přihlášek je 22. listopadu. Úspěšné projekty z prvního kola získají nejdříve 5 tisíc korun na průzkum trhu a případnou úpravu byznys plánu. S tím jim pomohou experti JICu. Ve druhém kole, které proběhne 6. února 2020, pak budou usilovat až o dalších 45 tisíc korun na rozjezd svého podnikání.

„Mladí lidé mají skvělé nápady. Problém je v tom, že je často nenapadne, že by z nápadu mohli vytvořit fungující produkt a vybudovat na něm vlastní firmu," říká Vojtěch Krmíček, který se v JIC dlouhodobě věnuje právě rozvíjení podnikavosti u mladých lidí. „A pokud je to přeci jen napadne, tak neví, jak a kde přesně začít," dodává Krmíček. Právě nová soutěž je má motivovat k tomu, aby začali o podnikání seriózně přemýšlet.

V obou soutěžních kolech budou mít studenti pět minut na to, aby přesvědčili porotu o kvalitách svého projektu. Úspěšné nápady v prvním kole obdrží od JICu pět tisíc korun na průzkum trhu. „To je první krok k tomu, aby si studenti ověřili, že jejich nápad může být úspěšný," dodává Krmíček s tím, že právě výsledky průzkumu by se měly projevit v byznys plánu, který studenti představí ve druhém kole. Nejlepší projekty druhého kola si pak odnesou až 45 tisíc korun.

Soutěž podnikatelských nápadů navazuje na další vzdělávací aktivity, které JIC pro studenty realizuje. „Během roku pořádáme vzdělávací semináře, kde se studenti dozví úplné podnikatelské základy – kromě průzkumu trhu jim představujeme takzvaný Lean Canvas, zjednodušený model byznys plánu, nebo metody, které jim pomohou poznat zákazníka a jeho potřeby blíže," vysvětluje Krmíček. Jeho tým se dlouhodobě snaží o větší zapojení tématu podnikavosti do vzdělávání středoškolských a vysokoškolských studentů. JIC navázal například spolupráci s brněnskými univerzitami – v rámci výuky se na Masarykově univerzitě i na VUT podílí na organizaci vzdělávacích aktivity zaměřených na podnikání. S druhou jmenovanou například připravil letos sérii workshopů, na kterou navazuje soutěž pro všechny studenty VUT. „O pilotní ročník projektu Pojď podnikat!, který letos poprvé pořádáme s JIC, byl enormní zájem, přihlásilo se nám víc jak 270 aktivních studentů. Nyní vybíráme padesátku nejlepších, nicméně díky spolupráci s JIC můžeme všem šikovným studentům nabídnout rozvoj jejich podnikatelských nápadů," popisuje zájem o soutěž Pojď podnikat rektor VUT Petr Štěpánek.

Další informace na www.jic.cz/akce/soutez-podnikatelskych-napadu-2019
Ilustrační fotografie ke stažení na bit.ly/soutez2019foto
Spot k podpoře podnikavosti na youtu.be/DaJmJguwaok

Kontakt pro média: Martin Gillár, gillar@jic.cz, 775 958 907

Staň se také součástí našeho EKOSYSTÉMU
a neuteče ti žádná novinka!