Mobilní výrobní laboratoř pro studenty má podporu kraje i města. Jihomoravské školy si ji už teď můžou objednat k prohlídce

18.9.2018

Speciální velké auto s návěsem, vybavené laserovou řezačkou, 3D tiskárnami, řezacím plotterem a dalšími velmi unikátními přístroji, bude už v zimě jezdit na jižní Moravě a navštěvovat školy. Finančně ho podpořil Jihomoravský kraj a město Brno. Na provoz a vybavení dají peníze také další sponzoři. „Mobilní FabLab“ se právě staví a připravuje na vybavení digitálními přístroji. Po dokončení s ním budou lektoři z JIC navštěvovat střední a základní školy. Mladí lidé si tak vyzkouší zdarma nejmodernější techniku. Školy si můžou zažádat o prohlídku už teď přes registrační online formulář.

Digitální výrobní dílna pro veřejnost (FabLab) funguje od loňského dubna v sídle brněnského JIC. Za tu dobu se v něm vystřídaly desítky škol převážně z moravské metropole. Mezi nimi třeba oční optici ze Střední zdravotnické školy, Brno, Merhautova. „Pro prváky to bylo velmi motivační. Teď mají lepší představu o tom, že na 3D tiskárně jde reálně vyrobit to, co si vymodelují,“ komentuje učitel ze SZŠ Merhautova Břetislav Sedláček. „Příště bychom byli rádi, kdyby studenti mohli vidět tisk brýlové obruby v prohnutém tvaru na dvouhlavé 3D tiskárně s ukázkou rozpuštění podpůrného materiálu. To ale vyžaduje předem časově rozvrhnout a na to bohužel není během dvouhodinové exkurze čas,“ dodává Sedláček.

Právě proto vznikl projekt digitální laboratoře na kolech, kdy kamion s návěsem o výměře přibližně 47 m2 přiveze desítku moderních přístrojů přímo před školu. Odborníci z JIC se tak budou žákům, studentům i učitelům intenzivně věnovat tři dny. Vyzkoušet si práci s přístroji budou moct třídy po menších skupinkách. „Ráno a dopoledne podniknou tour po kamionu, seznámí se s digitální výrobou. Odpoledne projdou školeními a naučí se s přístroji zacházet. Během nich si budou rozhodně moct něco vyrobit a odnést na památku,“říká koordinátor mobilního FabLabu Daniel Šín z JIC.

Kromě registrace neznamená pro školy návštěva mobilního FabLabu žádnou složitou administrativu a služba je zdarma. Mobilní FabLab totiž podpořilo finančně město Brno – letos jedním milionem korun. V následujících letech přislíbilo dávat podobnou částku na jeho provoz. „Pozvat mobilní FabLab může každá základní škola z Brna a střední škola z  jižní Moravy už teď přes registrační formulář. Zástupci JIC, Jihomoravského kraje a města Brna přihlášky vyhodnotí a sestaví harmonogram pro pilotní běh od února do června 2019. Je důležité ukázat mladým lidem, že existují moderní přístroje, které si školy ze svých rozpočtů bohužel nemůžou pořídit. Technické obory obecně mají v poslední době určité stigma, které je třeba odstranit. Chceme tak ukázat žákům a studentů, že se třeba na 3D tiskárně dají udělat nejenom praktické, užitečné věci, ale i velmi kreativní výtvory. Věřím, že návštěva digitální laboratoře bude pro ně velkou inspirací do budoucna,“ říká první náměstek primátora města Brna Petr Hladík.

Mobilní FabLab podpořil také Jihomoravský kraj, který dal sedm milionů korun na jeho výstavbu. „Za poslední rok fungování digitální dílny v prostorách JIC jsme vnímali vytíženost ze strany hlavně brněnských škol. To, že by se udělal mobilní FabLab a jezdil i za hranice Brna po celé jižní Moravě, jsme hned podpořili a budeme rádi, když se společně se zástupci škol podaří sestavit harmonogram tak, aby se dostalo na každou školu v regionu,“ dodává náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Vitula.

Mobilní výrobní laboratoř bude hotová na přelomu roku. Potom vyjede za žáky a studenty v Jihomoravském kraji. V prvním roce bude přistaven před čtyřicítkou škol. Očekává se, že si jeho vybavení vyzkouší zhruba deset tisíc mladých lidí. Školení odborníci s mobilním FabLabem budou také navštěvovat nejrůznější festivaly a veletrhy po celém Česku.

FabLab (Fabrication Laboratory)

FabLab je zkratka „Fabrication Laboratory“ neboli výrobní laboratoře a označuje místo vybavené počítačově řízenými stroji, které jsou schopny vyrobit širokou škálu výrobků. FabLab Brno je součástí celosvětového hnutí, jehož členy – tzv. makery – definuje to, že se nespokojí s hotovým řešením produktů, které najdou v obchodě. Místo toho si na míru vyvíjejí a vyrábějí vlastní, postupy na jejich vylepšování pak mezi sebou sdílí. Do hnutí spadá přes 1 100 certifikovaných laboratoří ve 102 zemích světa. Označení FabLab mohou oficiálně nést laboratoře splňující tři požadavky:

- mají určité minimální vybavení (3D tiskárny, laserová řezačka, CNC frézka, vrtačka, bruska a další ruční nástroje);
- sdílejí s celosvětovou komunitou know-how pojící se k výrobním postupům výtvorů, které ve FabLabech vznikají;
- zpřístupňují laboratoř široké veřejnosti.

Kontakt pro média: Ivana Malá, tisková mluvčí JIC, tel.: 737 549 742, e-mail: mala@jic.cz

Byli bychom rádi, abychom s vámi zůstali v kontaktu i poté, co opustíte naše stránky. Proto vás žádáme o souhlas s předáním vašich údajů společnostem Facebook a Google s cílem zobrazení reklamy.