Kyjovská firma zásobuje světové automobilky lankovými systémy. Inovovala se díky programu JIC PLATINN

20. 2. 2017

Růst o 35 procent a milióny ovládacích systémů ročně pro automobilky jako je Škoda Auto, Jaguar nebo Aston Martin. To jsou výsledky kyjovského podniku Project Controls, který v posledním roce prošel rozsáhlou vnitřní proměnou. S nastavením HR procesů i logistiky pomohl expert v rámci programu JIC PLATINN. S novým nastavením teď firma míří mezi TOP 3 dodavatele ovládacích mechanismů pro zámkové systémy v automotive.

Z  firmy nadšeného cyklisty se stal během dvaceti let třetí největší zaměstnavatel na Kyjovsku. Rodinná firma se přeorientovala z komponentů do jízdních kol na lankové systémy v motorových dopravních prostředcích. Dynamický růst s sebou přinesl kromě rostoucího obratu i fluktuaci zaměstnanců přesahující 20 % a neudržitelnou pracovní zátěž pro ředitele firmy. Firma se rozhodla spolupracovat s JIC, který se kromě startupů věnuje i zavedeným jihomoravským technologickým firmám, a vstoupila do programu JIC PLATINN. Ten pomáhá rozvíjet inovační příležitosti v malých a středních podnicích.

V zavalení běžným provozem nezbývá čas na řešení dlouhodobého rozvoje firmy. Když se situace na trhu výrazněji změní nebo přijdou jiné problémy, nejsou na to majitelé často připraveni. Stejně tak nemají kapacitu plánovat, kam dál by mohli expandovat. Na jižní Moravě takto byznysově pospává řada firem,“ popisuje iniciátor programu JIC PLATINN Jindřich Weiss. Právě takové firmy program podporuje. Firmy projdou analýzou inovačních příležitostí a na základě identifikovaných možností je JIC propojí s konkrétním expertem na danou oblast.

Za dva roky, co program funguje, si JIC vypracoval síť s více než stovkou odborníků na různá témata. Firma Project Controls získala pomoc Kamila Košťála, který má přes 20 let zkušeností s řízením výrobních podniků.

„Dostali jsme se s firmou do bodu, kdy bylo třeba opustit rodinné řízení firmy a přejít na řízení manažerské. S  Kamilem Košťálem jsme provedli komplexní personální audit podniku. Personální problémy nám bránily v růstu, ale pan Košťál nám pomohl realizovat nezbytné kroky jak se s těmito problémy vypořádat,“ popisuje spolupráci s expertem zakladatel a výkonný ředitel firmy Jaroslav Mrnka.

Výsledkem účasti v programu JIC PLATINN bylo zřízení personálního oddělení a snížení fluktuace zaměstnanců o více než 50 procent. V další fázi se pak zaměřili na reorganizaci oddělení logistiky a výroby. Firma tak s novou strukturou míří ke svému cíli posunout se svým obratem mezi největší světové hráče na poli automotive.

Že k tomu má společnost dobře nakročeno, potvrzuje její současný pětatřicetiprocentní meziroční růst a čtvrtmiliardový roční obrat v korunách. V rámci Evopy má firma ideální polohu, díky které může obsloužit všechny zdejší velké automobilky do dvou dnů. Výrobky od Project Controls díky tomu využívají značky  Seat, Bentley, Porshe, Lamborghini, Aston Martin, Škoda Auto, Audi. Pro koncern Volkswagen je Project Controls navíc jedním ze dvou vývojových dodavatelů ovládání zámkových systémů, což znamená, že se firma podílí na nových modelech automobilů od samého začátku jejich vývoje,což jí dává konkurenční výhodu.

„Je to hodně zajímavá práce, být jako první u projektů, které se poprvé objeví někdy za dva roky po tom, co začnou vznikat u nás ve vývoji. Jsou to pro nás výzvy, ale i závazky. Ta práce nás prostě nás baví,“ uzavírá Jaroslav Mrnka.

Kontakt pro média:

Martina Pouchlá, 602 476 863, pouchla@jic.cz  / Jaroslav Mrnka, jmrnka@projectcontrols.cz

Project Controls http://www.projectcontrols.cz/

Project Controls je jedním z největších evropských dodavatelů bowdenových táhel, ovládacích a řídících lanek do mezinárodního automobilového průmyslu, vlaků a letadel. Produkty firmy Project Controls pomáhají ovládat otevírání dveří či kufru, řadící páku, stahování okýnek, pojezd sedadel nebo dokonce otevírání víčka od nádrže. Kromě pohodlí řidiče a spolujezdců jde především o jejich bezpečnost. Selže-li elektronika, řídicí lanka pomáhají zabránit, aby se dveře auta otevřely v situaci, kdy to jezdce ohrožuje nebo je naopak umožňují otevřít tehdy, když se jezdec potřebuje dostat z automobilu ven.

JIC (Jihomoravské inovační centrum) www.jic.cz

JIC (Jihomoravské inovační centrum) podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem, které mění svět. Jeho služby využívá každoročně přibližně stovka  firem, ať už ve fázi prvotního nápadu, rychle rostoucího startupu i zavedené technologické firmy.  Začínající společnosti, které prošly programy JIC, už vytvořily více než 1400 nových pracovních míst a další stovky míst v navazujících službách. Za 13 let své existence nastartoval JIC téměř 360 spoluprací mezi vědci a firmami. Těmito a dalšími aktivitami pomáhá JIC zvyšovat konkurenceschopnost jižní Moravy a budovat z ní jeden z nejinovativnějších regionů Evropy.

JIC PLATINN www.jic.cz/platinn

JIC PLATINN je program pro zavedené technologické firmy z Jihomoravského kraje. Skrze konzultace s vybraným expertem získávají nový pohled na svůj byznys a také konkrétní plán aktivit vedoucích k dalšímu růstu. Přihlásit se může jakákoli technologická firma starší než 3 roky se sídlem v Jihomoravském kraji, která má více než 10 zaměstnanců. Společnost nejprve absolvuje analýzu inovačních příležitostí. Díky ní JIC zjistí, ve kterých oblastech je silná a kde má naopak rezervy. Následuje tzv. 1. fáze, ve které s expertem naplánuje firma plán potřebných změn. Pokud potřebuje pomoci i s realizací změn, může pokračovat do tzv. 2. fáze. Inovační analýza i prvních 40 hodin konzultací s expertem je pro firmy zdarma. Ve fázi implementace inovačního projektu můžou společnosti navázat dalšími 80 hodinami konzultací a na které přispívají 50 % nákladů. Do této fáze mohou firmy vstupovat opakovaně.