Jihomoravské firmy chtějí pracovat s brněnskými výzkumníky, největší zájem je o VUT

5. 5. 2015

Do sedmého ročníku JIC voucherů se přihlásilo 168 firem z jižní Moravy.  O stotisícové poukazy na výzkum mohly jihomoravské podniky žádat od 11. března do 29. dubna. Město Brno vložilo letos do programu opět 4 miliony korun, uspěje tedy minimálně 40 zájemců. Příjemce voucherů veřejně vylosuje brněnský primátor Petr Vokřál v rámci akce Open Day JIC 26. května 2015.

„Cílem voucherů je podporovat nové spolupráce a zakázky uzavřené mezi firmami a výzkumníky. To se daří i letos, devadesát přihlášených firem žádá totiž o voucher úplně poprvé,“ uvedl ředitel JIC Jiří Hudeček. Nejvíce zájemců o voucher je mezi společnostmi z Brna a blízkého okolí, přihlásily se ale firmy i z Blanenska, Hodonínska, Znojemska, Vyšovska a Břeclavska. Většina z nich podniká ve stavebnictví, strojírenství a IT.

Přestože mohli letos jihomoravští podnikatelé poprvé oslovit výzkumná pracoviště po celém Česku i ve světě, zůstali věrni brněnským vědcům. „Těší mě, že se tak potvrzuje, jak kvalitní výzkum brněnské univerzity, ústavy Akademie věd a vědecká centra našim firmám nabízí,“ komentoval to brněnský primátor Petr Vokřál. Celkem 158 firem chce totiž spolupracovat s výzkumníky v Brně, nejoblíbenější je VUT se 110 žádostmi.

Mezi žadateli najdeme velké místní firmy, jako je výrobce elektronových mikroskopů TESCAN nebo výrobce diagnostických sad pro laboratoře Biovendor. Stejně tak mají o vouchery zájem i začínající startupy, třeba Vialtek s unikátním projektem dostupného vinařského spektrometru nebo CleverMaps analyzující obchodní data firem ve spojení s mapami.

I letos se o tom, kdo voucher získá, rozhodne prostřednictvím veřejného losování. To se uskuteční za účasti brněnského primátora Petra Vokřála 26. května od 16.30 v rámci akce Open Day JIC.

----------------------------

JIC VOUCHER              www.jic.cz/voucher

JIC přišel v roce 2009 s inovačními vouchery jako vůbec první v Česku. Díky voucherům vylepšují firmy své výrobky a služby a výzkumníci jim pomáhají i s lepší organizaci výroby nebo nastavením výrobních linek. Získat na to mohou až 100 tisíc korun a pokud uspějí, přidají k tomu vlastní finance ve výši čtvrtiny žádané částky. V letošním ročníku mohly žádat pouze podniky se sídlem či provozovnou na jižní Moravě. Dosud se totiž o vouchery ucházely společnosti z celého světa. Od roku 2009 rozdělilo Brno téměř 300 podnikům vouchery za celkem 32 milionů korun. Podle evaluace z roku 2013 se každá koruna vložená městem do voucherů vrátí pětkrát v horizontu pěti let.

JIC (Jihomoravské inovační centrum)        www.jic.cz

JIC podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem, které mění svět. Nabízí služby začínajícím podnikatelům, rychle rostoucím startupům i zavedeným technologickým firmám. Za 11 let existence podpořil více než 200 inovativních společností, inicioval spolupráci vědců a podniků v hodnotě přes 32 milionů korun a v akcelerátoru nastartoval vznik firem, do kterých bylo investováno přes 119 milionů korun. Tím vším přispívá JIC k tvorbě kvalifikovaných míst a posiluje konkurenceschopnost jižní Moravy.

Kontakt pro média:  Helena Továrková, 601 377 409, tovarkova@jic.cz

Tisková zpráva ke stažení zde.