JIC zřídí dceřinou společnost, bude investovat do technologických firem

12. 12. 2014

Valná hromada JIC dnes schválila zřízení dceřiné společnosti JIC VENTURES, která bude investovat do začínajících technologických firem spolupracujících s centrem. Rozběhnutí společnosti se plánuje na první polovinu následujícího roku, první investice by se měla uskutečnit také v roce 2015. JIC dosud nabízel firmám půjčky, nyní do nich bude investovat výměnou za podíl ve společnosti.

Záměr zřídit investiční fond je dlouhodobě obsažený v Regionální inovační strategii Jihomoravského kraje a JIC se jím zabývá již několik let. „Dosud jsme firmám nabízeli půjčky, nově vzniklá dceřiná společnost nám umožní přejít k investicím. Firmy, které vybereme ke spolupráci v rámci našeho centra, od nás získávají řadu služeb a desítky hodin konzultací. Výměnou za ně bude JIC například držet podíl ve firmě. Úspěšně zhodnocené podíly nám umožní do JIC VENTURES dávat nové prostředky pro další začínající technologické firmy, prohlásil ředitel JIC Jiří Hudeček.

V počátku může společnost využít zhruba 4,5 milionu korun z volných prostředků JIC. "Pilotní projekt na rok 2015 vyhodnotíme a za kraj jsme připraveni poskytnout další finance, pokud pomohou rozjezdu podnikání v kraji," uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek.

V případě JIC VENTURES se jedná o druhou dceřinou společnost, kterou JIC zakládá. První byla v roce 2013 Intemac Solutions, která provozuje kompetenční centrum INTEMAC v Kuřimi, centrum nabízí výzkumné a vývojové služby pro strojírenské firmy z oblasti obráběcích strojů.

------------------------------------------------------------------

JIC (Jihomoravské inovační centrum)

JIC podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem, které mění svět. Jeho služby využívají začínající podnikatelé ve fázi prvotního nápadu, rychle rostoucí startupy i zavedené technologické firmy. Za 11 let své existence akceleroval více než 200 inovativních společností, podpořil spolupráci vědců a firem v hodnotě přes 32 milionů korun a v akcelerátoru inicioval vznik 30 firem, které získaly celkovou investici přes 93 milionů korun. Přispívá tak ke zvyšování počtu kvalifikovaných pracovních míst v regionu a posiluje konkurenceschopnost Jihomoravského kraje.

www.jic.cz

Kontakt pro média:  Martina Pelcová, +420 602 476 863, pelcova@jic.cz

Stáhněte si celou tiskovou zprávu.