JIC se stal hlavním zakládajícím partnerem Národního centra Průmyslu 4.0

4.9. 2017

Výzkum, průmysl i firmy sdruží nově založené Národní centru Průmyslu 4.0. Memorandum o spolupráci a společných aktivitách dnes podepsal společně s dalšími zakládajícími partnery také JIC. Centrum propojuje výzkumné instituce, průmyslové podniky i profesní organizace a jeho smyslem je přispívat k zavádění principů Průmyslu 4.0 v České republice, obzvláště do malých a středních podniků.

Klíčovými aktivitami centra bude sdílení informací o technologických řešeních a dopadu technologického pokroku na společnost i organizování popularizačních či odborných seminářů, konferencí a workshopů. Centrum spadá pod Český institut informatiky robotiky a kybernetiky  na ČVUT v Praze, jehož infrastrukturu využívá. V budoucnu se plánuje jeho rozšíření také na VUT v Brně.

„Téma digitalizace výroby vidíme jako strategicky významné jak pro Českou republiku, tak i pro náš region. Proto jsme v loňském roce iniciovali ustavení regionální inovační platformy DIGIMAT, kde ve spolupráci s VUT, INTEMAC, INDUSTRY CLUSTER 4.0 a s finanční podporou Jihomoravského kraje poskytujeme odborné, na míru šité poradenství výrobním podnikům při zavádění digitálních technologií,“ uvádí ředitel JIC Petr Chládek.

JIC se už dlouho společně svou dceřinou společností INTEMAC se angažuje v tématu Indrustry 4.0. V minulém roce JIC provedl studii proveditelnosti, ve které zkoumal, jaké jsou potřeby jihomoravským firem v oblasti digitalizace a automatizace výroby. Na jaře 2017 představil INTEMAC Výrobní buňku 4.0, která představuje jednu z praktických aplikací konceptu Industry 4.0. Slouží jako ukázkové pracoviště, které demonstruje možnosti digitalizace výroby. Prostřednictvím otevřené integrační platformy lze do buňky připojit různá zařízení od jiných výrobců a jako celek ji začlenit do chytrých továren.

Programy a službami JIC prošlo již několik firem představující různá řešení pro Industry 4.0. Sewio Networks se zaměřuje na nové progresivní bezdrátové technologie, pomocí kterých vyvíjí unikátní systémy pro přesnou lokalizaci a sledování pohybu objektů uvnitř budov. KinaliSoft vyvíjí a dodává průmyslový software specializující se na počítačové vidění, které má téměř neomezené možnosti využití, především v oblasti kontroly, automatizace a rozpoznávání. „Naše zkušenosti v této oblasti jsme připraveni sdílet i v rámci NCP4.0 a naopak od NCP4.0 očekáváme další zdroj expertízy a vývojových služeb pro naše klienty,“ dodává ředitel JIC Petr Chládek

Hlavními zakládajícími partnery jsou České vysoké učení technické v Praze, Vysoké učení technické v Brně, Siemens, ŠKODA AUTO, Hospodářská komora České republiky, Středočeské inovační centrum a Svaz průmyslu a dopravy České republiky.

Další podrobnosti najdete v tiskové zprávě ČVUT.

Kontakt pro média:

Martina Pouchlá, 602 476 863, pouchla@jic.cz

JIC (Jihomoravské inovační centrum) www.jic.cz

JIC (Jihomoravské inovační centrum) podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem, které mění svět. Jeho služby využívá každoročně přibližně stovka  firem, ať už ve fázi prvotního nápadu, rychle rostoucího startupu i zavedené technologické firmy.  Začínající společnosti, které prošly programy JIC, už vytvořily více než 1 400 nových pracovních míst a další stovky míst v navazujících službách. Za 14 let své existence nastartoval JIC téměř 360 spoluprací mezi vědci a firmami. Těmito a dalšími aktivitami pomáhá JIC zvyšovat konkurenceschopnost jižní Moravy a budovat z ní jeden z nejinovativnějších regionů Evropy.