Eurokomisařka Gabriel v Brně: Jsem ohromena místní kreativitou a tvořivostí

Brno, 11. října 2021

Na půldenní návštěvu přijela do Brna evropská komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Mariya Gabriel. Cílem její návštěvy byl kreativní hub KUMST, který od loňského roku rozvíjí podnikání lidí z kreativních odvětví. Se zástupci města, kraje, VUT, inovační agentury JIC i samotných kreativců mluvila o tom, jak mohou unikátní zkušenosti a projekty z jižní Moravy inspirovat i další regiony po celé Evropě.

Po téměř dvaceti letech přivítalo Brno vrcholného zástupce Evropské komise pro inovace a kulturu. Na návštěvu sem totiž zavítala evropská komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Mariya Gabriel. Jedním z důvodů její návštěvy byla špičková úroveň podpory inovací v regionu a zejména průkopnické projekty rozvíjející kreativní podnikání na jižní Moravě. „Jsem ohromena kreativitou a inspirativním prostředím KUMST. Jde o skvělý příklad toho, jak podpořit tvořivost a přiblížit inovace občanům. Fondy EU budou i nadále podporovat kulturní a tvůrčí odvětví, neboť mají zásadní význam pro zelenou a digitální budoucnost Evropy,“ uvádí Mariya Gabriel, které návštěva podle jejích slov přinesla další inspiraci.

Ředitel inovační agentury JIC Petr Chládek, pod kterou KUMST spadá, mluvil s eurokomisařkou zejména o tom, proč se rozvoji inovací daří právě na jižní Moravě: „Kvalita a kultura spolupráce veřejné správy, univerzit, firem, výzkumných ústavů i korporací napříč je to, co umožňuje, aby tu vznikaly špičkové projekty, globálně úspěšné firmy, a to jak technologické, tak třeba ty z oblasti kreativních průmyslů,“ vysvětluje Chládek. Eurokomisařce představil i rodící se vizi místa pro vzdělávání tvůrců v oblasti digitálních technologií, jako jsou laserové řezačky nebo 3D tiskárny.

Eurokomisařka se v KUMSTu setkala i se zástupci městakraje. „Brno se podpoře kreativních průmyslů věnuje přes 10 let. Úspěšně jsme nastartovali program Kreativní vouchery a jsem opravdu rád, že jsme mohli paní eurokomisařce osobně představit i KUMST. O takové místo jsme totiž usilovali řadu let a je to další projekt, kterým Brno potvrzuje svoji průkopnickou roli,“ uvádí náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný, který město společně s náměstkem Petrem Hladíkem na setkání reprezentoval.

Podobně se na podporu kreativních průmyslů dívá i radní pro vědu, výzkum, inovace a informační technologie Jihomoravského kraje Jiří Hlavenka: „V podpoře technologických inovací patříme ke středoevropské špičce. Teď je tedy čas na to, abychom podobně nastartovali i kreativce – a v tom patříme k evropským vizionářům,“ říká Hlavenka, kterého těší, že se Mariya Gabriel mohla seznámit i s prvním herním klastrem v České republice. Právě jeho předseda a také CEO společnosti Ingame Studios Jarek Kolář byl totiž společně s Tomášem Kozelským z architektonického studia KOGAA dalším z účastníků diskuze s eurokomisařkou: „Tvůrci her cílí na globální trhy a pokud uspějí, přináší to regionu prestiž – přidanou hodnotu i know-how. V Brně máme takových příkladů hned několik. Herní průmysl by potřeboval systematičtější pojetí z národních i evropských úrovní. Proto jsem rád, že jsme měli možnost o našem odvětví s paní eurokomisařkou mluvit,“ sdílí svůj pohled Jarek Kolář. Herní klastr a inkubátor je jedním z těch, které v KUMSTu našly svůj prostor. „Zázemí pro kreativní tvůrce v Brně dlouhodobě chybělo. Jsem rád, že právě bývalá budova Fakulty výtvarných umění VUT teď může nabídnout místo, kde se mohou setkávat a naučit se, jak se tvorbou dobře živit,“ uzavírá rektor VUT Petr Štěpánek.

Mariya Gabriel

Bulharská rodačka Mariya Gabriel je současnou evropskou komisařkou pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež. Od listopadu 2019 je první místopředsedkyní Evropské lidové strany (EPP). V letech 2017-2019 byla evropskou komisařkou pro digitální ekonomiku a společnost a místopředsedkyní skupiny EPP v Evropském parlamentu v období 2014–2017. Mariya Gabriel byla v letech 2009–2017 poslankyní Evropského parlamentu, EPP / GERB (Občané pro evropský rozvoj Bulharska). Od roku 2012 působí Mariya Gabriel jako místopředsedkyně EPP Women. Před tím působila v letech 2008–2009 jako parlamentní tajemnice poslanců EP z politické strany GERB ve skupině EPP. Je součástí projektových týmů, jako je jednotný digitální trh, energetická unie, lepší regulace a interinstitucionální záležitosti, rozpočet a lidské zdroje a pracovní místa, růst, investice a konkurenceschopnost. Jako členka projektových týmů patří mezi její odpovědnosti zahájení ambiciózních návrhů na dokončení propojeného jednotného digitálního trhu, podpora rozvoje kreativních průmyslových odvětví a úspěšného evropského průmyslu médií a obsahu, jakož i další činnosti, které proměňují digitální výzkum v příběhy úspěchu v oblasti inovací.