České firmy mohou získat zpět vklady zabavené na Kypru, musí se připojit k arbitráži do 15. prosince

10. 12. 2014

České firmy, kterým byly v roce 2013 zabaveny vklady v kyperských bankách, mohou své prostředky získat zpět. Britská organizace GLE London koordinuje hromadnou mezinárodní arbitráž vůči Kypru a sdružuje poškozené deponenty. České firmy ji mohou kontaktovat prostřednictvím JIC, které s Brity spolupracuje v rámci sítě Enterprise Europe Network. K arbitráži je možné se připojit do 15. prosince. Případu se ujalo mezinárodní konsorcium čtyř advokátních kanceláří.

V březnu 2013 rozhodla kyperská vláda pod vlivem vrcholící finanční krize o konfiskaci vkladů ve dvou největších bankách – Laiki Bank a Bank of Cyprus. Zabaveno více než 9 bilionů dolarů. Okolo 800 milionů dolarů pocházelo od střadatelů z Česka, v přepočtu přes 18 miliard korun. Proti postupu kyperské vlády bylo podáno několik žalob k národním i evropským soudům, které zatím nebyly úspěšné.

„Žádný z těchto soudů neměl potřebnou autoritu, aby v této věci rozhodnul. Takové rozhodnutí může učinit pouze soud mezinárodní,“ uvedl Chris Farmakis z britské organizace na podporu podnikání GLE London. Ta nyní sdružuje poškozené střadatele k hromadné mezinárodní arbitráži. „Doposud se k žalobě přidalo přes sto investorů, jejichž vklady přesahují hodnotu 50 milionů euro,“ dodal Farmakis.

K arbitráži se mohou připojit i domácí firmy, a to prostřednictvím JIC, které s GLE London spolupracuje v síti Enterprise Europe Network. „Podmínkou pro připojení k této hromadné žalobě je, že firma musí být vlastněna českým občanem a mít bankovní účet na Kypru buď v Laiki Bank, nebo v Bank of Cyprus,“ uvedla Hana Hajnová, koordinátorka pro síť EEN při JIC. Zapojit se je možné pouze do 15. prosince 2014

Právního zastoupení poškozených střadatelů se ujalo mezinárodní konsorcium advokátních kanceláří. Tvoří jej americké firmy Grant and Eisenhofer a Kessler, Topaz, Meltzer and Check, dále britská kancelář Volterra Fietta a řecká Kyros Law. Tyto kanceláře připraví podklady pro soudní spor u Mezinárodního centra pro urovnávání investičních sporů (ICSID). „Konsorcium si nebude účtovat provizi předem, firmy provizi zaplatí pouze v případě, že se jejich zabavené vklady podaří získat zpátky,“ vysvětlila Hajnová z JIC.

Předmětem sporu bude žalování státu Kypr za nelegální zabavení bankovních vkladů firmám i jednotlivcům v Laiki Bank a Bank of Cyprus. Žaloba bude postavena na skutečnosti, že se střadateli nebylo zacházeno rovným způsobem, protože celý proces likvidace bank byl netransparentní. Zabaveny byly vklady jen ve dvou bankách a nebyly zabaveny všechny, některé byly z konfiskace vyňaty. To je v rozporu s mezinárodními smlouvami, v nichž Kypr garantoval rovné a spravedlivé zacházení s investory. Poškození se mohou obrátit na JIC na Hanu Hajnovou (hajnova@jic.cz).

JIC (Jihomoravské inovační centrum)

JIC podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem, které mění svět. Jeho služby využívají začínající podnikatelé ve fázi prvotního nápadu, rychle rostoucí startupy i zavedené technologické firmy. Za 11 let své existence akceleroval více než 200 inovativních společností, podpořil spolupráci vědců a firem v hodnotě přes 32 milionů korun a v akcelerátoru inicioval vznik 30 firem, které získaly celkovou investici přes 93 milionů korun. Přispívá tak ke zvyšování počtu kvalifikovaných pracovních míst v regionu a posiluje konkurenceschopnost Jihomoravského kraje.

www.jic.cz

Kontakt pro média:  Helena Továrková, +420 601 377 409, tovarkova@jic.cz

Enterprise Europe Network (EEN)

EEN podporuje svými službami konkurenceschopnost malých a středních podniků. Nabízí poradenství pro podnikatele, informace o jednotném evropském trhu, asistenci při mezinárodním transferu technologií, vyhledávání zahraničních obchodních kontaktů či partnerů pro výzkumnou spolupráci. EEN působí ve více než 50 zemích, v Česku funguje konsorcium 11 partnerů řízené Technologickým centrem AV ČR a financované EU a MPO.

www.enterprise-europe-network.cz

Stáhněte si celou tiskovou zprávu.