Brno posiluje pozici lídra v oblasti elektronové mikroskopie

24. 6. 2016

Brněnská firma sídlící na JIC uvádí na trh produkt rozšiřující možnosti elektronových mikroskopů v době, kdy se do jihomoravské metropole sjíždí přes sto odborníků v oblasti elektronové mikroskopie. Brno a CEITEC, který akci hostí, tak jasně potvrzují svoji silnou mezinárodní pozici v oblasti nanotechnologií.

28. a 29. července se v Brně bude konat DACH FIB WORKSHOP, který se poprvé ve své jedenáctileté historii přesouvá mimo tradiční země DACH (Německo, Rakousko, Švýcarsko).Na akci se bude také prezentovat první CEITEC spin-off firma NenoVision, které se podařilo vyvinout unikátní komponentu  k elektronovému mikroskopu.

Zařízení, které se díky NenoVision povedlo uvést na trh, umožní výrazně lépe využít možností elektronových mikroskopů. Poskytuje totiž trojrozměrné zobrazení zkoumaných nanovzorků. Použitá nová metoda umožňuje rovněž korelativní zobrazování, které bylo v této oblasti mikroskopie prakticky nemožné a které umí efektivně sloučit a analyzovat obrázky pořízené dvěma různými metodami. Při jednom měření v mikroskopu tak získáváme násobně větší objem informace. Lze říci, že tím umožníme výrazně lépe studovat a vyvíjet mikro a nano zařízení. Ta dnes nalezneme takřka v každé elektronice, telefonech či počítačích,“ vysvětluje praktický dopad zařízení Radimír Vrba, ředitel organizační jednotky CEITEC VUT.

Nově založená CEITEC VUT spin-off firma NenoVision úspěšně prošla programem JIC ENTER. Díky inovaci, kterou do oblasti mikroskopie přináší, získali její zakladatelé jako vůbec první grant SME Instrument Brno. Město jím podporuje projekty, jejichž kvalitu potvrzují nezávislí hodnotitelé Evropské komise udělením hodnocení „Seal of Excellence“.

Tisková zpráva CEITEC k akci DACH FIB WORKSHOPke stažení zde.

Tisková zpráva  CEITEC k firmě NenoVision ke stažení zde