Brněnští výzkumníci otestují drony, monitory pro nemocnice nebo inteligentní parkovací systémy.

29. 5. 2014

Město Brno rozdělilo firmám 4 miliony korun na až stotisícové inovační vouchery, za které nakoupí výzkum na místních univerzitách a vědeckých centrech. Celkově tuto podporu letos získalo 45 podniků, žádalo rekordních 223. Brněnští výzkumníci budou pracovat například na testování monitoru pro magnetickou rezonanci, bezpilotních letadel dronů nebo inteligentních parkovacích systémů. Nejvíce voucherů získaly firmy, které chtějí spolupracovat s VUT v Brně.

„Z celkového počtu vylosovaných firem žádalo 33 o inovační voucher poprvé. Právě tyto nové spolupráce se snažíme projektem podpořit,“ uvedla Martina Červenková, projektová manažerka JIC. Město Brno, které projekt již šest let finančně podporuje, do něj vložilo celkově přes 32 milionů korun.

Nejúspěšnější výzkumnou institucí je letos opět brněnské VUT. Tamější výzkumníci budou pracovat na 27 projektech. Je mezi nimi i testování optimálního tvaru bezpilotního dronu pro technologický startup Robodrone Industries. „Výsledky spolupráce s Leteckým ústavem Fakulty strojního inženýrství využijeme při návrhu naší nové modelové řady multikoptér, určených pro zásobování, pozorování a záchranné a pátrací operace, kdy se jedná o mise na delší vzdálenosti. Ve srovnání s klasickými vrtulníky by měly být provozní náklady asi desetinové,“ uvedl jednatel firmy Jiří Karpeta.

Na dalších osmi projektech budou pracovat výzkumníci z Mendelovy univerzity, po třech inovačních voucherech získaly shodně také Masarykova univerzita a nově zapojený Výzkumný ústav stavebních hmot. Při veřejném losování 27. května uspělo s jedním projektem i Centrum dopravního výzkumu, pro společnost Eltodo bude testovat inteligentní parkovací systém.

Jeden voucher získala ještě Fakultní nemocnice u svaté Anny. Pro firmu IBSmm Engineering klinicky zhodnotí speciální monitor v prostředí magnetické rezonance a vliv magnetického pole na kvalitu obrazu. Pokud testování dopadne dobře, nový monitor umožní zobrazit více detailů a zjednoduší tak práci zdravotníků.

S jedním projektem uspěly ještě Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Veterinární a farmaceutická univerzita. Kompletní seznam všech příjemců i náhradníků najdete na stránkách inovačních voucherů www.inovacnivouchery.cz. Výzkumy z letošní výzvy musí být do 30. června 2015 dokončeny a vyúčtovány JIC.

---------------------------------------------------------------------------------

Inovačních vouchery v Česku v číslech

První vouchery byly představeny v roce 1997 v Nizozemsku. Těmi se inspirovalo město Brno a v roce 2009 zavedlo ve spolupráci s JIC inovační vouchery jako první v Česku. Úspěšný program se postupně rozšířil do dalších deseti krajů. O brněnské vouchery dosud požádalo přes 1130 firem.

Helena Továrková, tel: 601 377 409, e-mail: tovarkova@jic.cz

Tisková zpráva ke stažení zde