Brněnský kosmický inkubátor ESA BIC má první dva účastníky

TISKOVÁ ZPRÁVA/ 13.11.2018

World from Space a OctoGEO, jsou historicky první dva startupy, které odborná porota vybrala do brněnského kosmického inkubátoru ESA BIC. Obě firmy využívají satelitní data. Jedna z nich čerpá informace o aktuálním stavu a změnách vegetace, sucha, infrastruktury a hospodářských aktivit. Druhý startup nabízí mapy pro firmy a instituce, které lze jednoduše přizpůsobit k vlastnímu použití. S podporou ESA BIC Brno se budou inkubovat dva roky.

Podpořené startupy dostanou grant ve výši až 50 tisíc eur. „Kromě finanční podpory budou moct využít konzultační a poradenské služby v technologické i podnikatelské oblasti a marketingové podpory nebo pomoc s vyhledáváním partnerů a potenciálních investorů. Čeká na ně i vzácná příležitost sdílet unikání know-how Evropské kosmické agentury (ESA),“  upřesňuje manažerka projektu ESA BIC Brno, Markéta Filipenská z JIC.

Právě know-how, které v oblasti satelitní dat má ESA, by mohlo výrazně pomoci rozvíjet technologie firmy OctoGEO. „Jedná se především o algoritmy pro barevné ladění satelitních snímků pro tvorbu bezešvých map a software na zpracování velkého množství dat na clusteru počítačů,“ vysvětluje jednatel firmy Petr Přidal. Ta se podílí na tvorbě produktu MapTiler, který slouží jako alternativa ke Google Maps pro firmy a instituce. OctoGEO dokonce od ESA v loňském roce získala „Vesmírného Oscara“ neboli cenu v soutěži Copernicus Masters. „Díky inkubaci a podpoře expertů se pokusíme vylepšit interní procesy firmy a ochránit intelektuální vlastnictví,“  dodává Přidal.

Druhý vybraný startup, World from Space, poskytuje městům, regionům a firmám srozumitelné informace ze satelitních dat z družic Sentil.  Informuje tak třeba o aktuálních vegetativních podmínkách. „Většinu prostředků chceme věnovat na zapojení umělé inteligence a tvorbu cloudových nástrojů, které nám umožní vytvořit produkt škálovatelný na celou Evropu. Města, zemědělci a další uživatelé díky nim získají průběžné informace o vývoji sucha a možných opatření, jak se mu bránit,“ říká jeden ze zakladatelů firmy, Jan Labohý.

Během tří let se v Brně inkubuje až devět startupů, které pracují s kosmickými technologiemi. Projekt ESA BIC Brno financuje shodnou částkou 300 tisíc euro Evropská kosmická agentura (ESA) a Jihomoravský kraj. Operátorem ESA BIC v České republice, kam brněnská pobočka patří, je agentura CzechInvest.

Kontakt pro média: Ivana Malá,  737 549 742, mala@jic.cz

World from Space je mladá brněnská firma, která poskytuje městům, regionům a firmám srozumitelné informace ze satelitních dat z družic Sentinel evropského programu Copernicus.  Pomocí informací o aktuálním stavu a změnách v oblastech vegetace, sucha, infrastruktury a hospodářských aktivit svým klientům pomáhá řešit lokální problémy.

Produkt firmy OctoGEO MapTiler je alternativou ke Google Maps pro firmy a instituce. Nabízí mapy, které pohánějí otevřená data a svobodný software (tzv. Open-source), lze je jednoduše adaptovat pro vlastní použití, jsou zcela bez reklam, respektují soukromí koncových uživatelů a mohou být použity i v uzavřeném firemním prostředí či zcela offline. Zprocesované mapy mají na trhu široké využití od např. podkladových map, přes terénní či satelitní vrstvy.

Byli bychom rádi, abychom s vámi zůstali v kontaktu i poté, co opustíte naše stránky. Proto vás žádáme o souhlas s předáním vašich údajů společnostem Facebook a Google s cílem zobrazení reklamy.