#inspirace: Food Tech a budoucnost

Pátek 7. února 2020 9.00–13.15
JIC INMEC
Purkyňova 649/127,
Brno-Medlánky, 612 00
Akce JICPro studentyPro začínající podnikatele

Kontaktní
osoba

Barbora Zemanová
bzemanova@jic.cz

Technologie, odpovědnost vůči planetě nebo jen vlastní pohodlí? Co vlastně určuje současné potravinářské a spotřebitelské trendy? Jak se změnilo naše rozhodování o tom, jak, kdy, kde a hlavně co si koupíme k jídlu? Během uplynulých let dospěla společnost do fáze, kdy je pro ni důležité minimalizovat dopady své spotřeby. Zajímá nás, odkud vlastně potravina pochází a co obnáší její produkce. Nebojíme se experimentovat s technologiemi, které nám usnadní víkendový nákup nebo třeba přípravu večeře. A to vše s sebou nese obrovské příležitosti pro inovativní podnikatelské nápady.

Nechte se inspirovat příběhy těch, kteří uspěli. Přijďte na další díl #inspirace, která představuje to nejzajímavější z Food Tech odvětví. Seznámíte se třeba s Adamem Dostálem, který se svou firmou Grig úspěšně vyrábí a prodává potraviny vyrobené z mouky ze cvrčků, nebo třeba s firmou Tibibiri, která s produkty z moringy olejodárné dobývá český trh.

Program

9.00–9.30 úvod
9.30–12.00

  • Foodtech inovátoři
  • Technologie ve výrobních procesech

12.00–12.45 oběd a networking
12.45–13.15

  • Kde získat podporu na rozjezd firmy?

 

Proč přijít?

  • Objevíte podnikatelské příležitosti ve foodtech industry
  • Získáte inspiraci od úspěšných podnikatelů z byznysu
  • Můžete představit svůj nápad a získat zpětnou vazbu
  • Seznámíte se s dalšími inspirativními lidmi z oboru

Jakým tématům se budeme věnovat?

  • Jak dnes vypadá podnikání v potravinářství a stravovacích službách?
  • Jaké inovace současný trh potřebuje a jaké výzvy před ním stojí?
  • Jaké typy produktů na trhu uspějí?
  • Co vše potřebuji vědět k tomu, abych mohl začít podnikat v oboru, a kde se dozvím víc?
  • Kde a jak můžu sehnat investora a jak získat velkého strategického partnera?
  • Ekologické obaly, biopotraviny, alternativní produkty, původ potravin, cirkulární ekonomika

Komu je akce určena?

  • Všem, kteří rozjíždí vlastní projekt ve foodtech
  • Všem, kteří mají nápad na podnikání v tomto oboru, ale neví, jak začít
  • Všem, které obor zajímá, a chtěli by v něm v budoucnu podnikat

Food Tech

Světová banka odhaduje, že potraviny a zemědělství představují asi 10 % globálního HDP. V roce 2019 to znamenalo hodnotu v celkové výši 8 bilionů dolarů. Potravinářský průmysl v současnosti čelí obrovským výzvám ve výrobě, poptávce a i regulaci vyplývající ze spotřebitelských trendů. V posledních letech se totiž požadavky a zaměření spotřebitelů výrazně změnily. Potřeba udržitelnosti, zdraví a čerstvosti vyvolala značný tlak na inovace v potravinářském průmyslu. A s tím přicházejí i nové podnikatelské příležitosti.

Naši hosté

Adam Dostál, CEO Grig

Hmyz jako superpotravina budoucnosti? O tom je přesvědčený Adam Dostál. Mladý a nadějný podnikatel, CEO firmy Grig, která stojí za nápadem superpotraviny z hmyzí mouky. V rámci spolupráce s Mendelovou univerzitou v Brně v hmyzu objevil skrytý potenciál a se svou firmou ho chce světu představit jako nejlepší alternativu zdroje potravy pro celou planetu.

Jaromír Novák, Holistic Solutions

Od roku 2010 pracuje Jaromír Novák společně s botanikem Petrem Němcem na rozvojových projektech v Africe. Jako stavební inženýr pomáhá v Etiopii místním třeba bojovat s erozí a následky klimatických změn. Kromě všeho jiného se tu v roce 2015 seznámil s místními pěstitelkami moringy olejodárné z venkovské oblasti kolem Arba Minch. Ženy moringu pěstují, sklízí a suší. Oba dva cestovatelé se rozhodli ženy podpořit. Proto v roce 2015 založili značku mojeMORINGA. Během pěti let se projekt rozrostl a dnes podporuje daleko širší komunitu. Z moringy vyrábí firma doplňky stravy i kosmetiku, které prodává na svém e-shopu tibibiri.cz.

Jiří Michalovič, pivovar Mazák

Jiří Michalovič je sládek, distributor a v neposlední řadě i majitel jednoho z nejúspěšnějších jihomoravských minipivovarů v jedné osobě. S vařením piva začínal doma na sporáku, kdy uvařil prvních dvacet litrů. Na nich si pochutnal s kamarády a brzy pořídil kotel na padesát litrů. To bylo před necelými deseti lety. Dnes se pivo z pivovaru Mazák čepuje v hospodách v Hodoníně, Břeclavi, Brně i na Slovensku. Na ležáky používá pivovar české suroviny a vaří se tradičně a bez chemie.

Martin Hůla, Zázračná limonáda

Už jste slyšeli pojem „lidi z Baru“? Říká si tak parta lidí, kteří chtějí dát brněnskému večernímu životu v barech větší šmrnc a zvednout jeho úroveň. Jedním z nich je i Martin Hůla, jeden z nejplodnějších tvůrců drinků na menu brněnského dnes už (opravdu bez přehánění) světoznámého Baru, který neexistuje. Ale hlavně, Martin stojí za konceptem Zázračné limonády. Neodolatelné limčy, která se vyrábí v mnoha originálních příchutích. Nebojí se experimentovat s příchutěmi i surovinami – spoustu z nich totiž tvoří „odpad" z barových podniků.

 

Kapacita akce je naplněna, a tak jsme museli registraci ukončit. Sledujte naše další akce!